Staatssecretaris Van Rijn neemt eerste exemplaar in ontvangst van het boek ‘Ik heb dementie’

Vijftig mensen met dementie werkten mee aan een bijzonder project. Ze schreven een openhartige brief die opgenomen is in het boek ‘Ik heb dementie’. Staatssecretaris Martin van Rijn van VWS kreeg op 15 april het eerste exemplaar aangeboden, in het bijzijn van de briefschrijvers en hun familie. Dit vond plaats in verpleeghuis De Eshoeve van Haagse Wijk- en Woonzorg.

Het is het eerste boek geschreven door mensen met dementie zelf. Hoe kun je leven als je steeds meer gaat vergeten? Als de dokter je meedeelt wat je al vreesde, dat dementie aan je knaagt. Je wilt positief blijven, maar gaat je dat lukken… Vijftig mensen die dit ervaren, schreven een brief die in dit boek is opgenomen. Vaak met hulp en in hun eigen woorden. Ze zijn openhartig over hun leven. Zij beschrijven hun angst voor de toekomst en hun overwinningen op zichzelf. Lees hun voorzichtige adviezen. Hoe gaan zij om met hun ziekte, wat doen ze, wie helpt ze, en waarvan genieten ze? Hoe kun je accepteren dat je niet meer beter wordt, en toch van het leven genieten?
Samenstellers zijn dementiedeskundigen Marcel Olde Rikkert (hoogleraar geriatrie bij UMC St. Radboud) en Ruud Dirkse (initiatiefnemer van demenTalent en auteur van drie boeken over moderne dementiezorg), die de tientallen brieven hebben verzameld. Het is uitgegeven door ‘Sinds 1883’ – uitgevers.
Het boek kreeg veel media-aandacht. Op 16 april, de vrijwilligersdag van Alzheimer Nederland, werd het boek ook onder de aandacht gebracht. Verder heeft tv-programma Kruispunt drie briefschrijvers gevolgd tijdens het schrijfproces van hun brief aan lotgenoten. Het leverde drie prachtige portretten van mensen met dementie op. Deze documentaire werd uitgezonden op 17 april om 23.05 uur op NPO-2.