Casuïstiekbespreking | Hik en/of jeuk in de palliatieve fase

Thema
Hik en/of jeuk in de palliatieve fase
Locatie
Online via Zoom
Doelgroep
Verpleegkundigen niveau 4 en 5 met ervaring met palliatieve / terminale zorg uit alle soorten zorginstellingen
Datum
29 september 2022
Tijd
van 17.00 tot 18.45

Vereniging Transmurale Zorg en het consultatieteam Haaglanden van Stichting PZNL organiseren op donderdag 29 september 2022 een scholing over hik en/of jeuk in de palliatieve fase. In deze interactieve bijeenkomst worden theorie en praktijk met elkaar verbonden.

Hik komt, al dan niet intermitterend, voor in de palliatieve fase en duurt soms langer dan een paar dagen. Dit kan patiënten wanhopig maken. Niet-medicamenteuze behandelingen hebben meestal geen blijvend resultaat. In de laatste levensfase van een patiënt kan aanhoudende hik een indicatie zijn voor palliatieve sedatie (PZ in de HA-praktijk, 2017).

Jeuk is een gevoel van de huid, dat de drang geeft om te krabben of te wrijven. Jeuk is een zeer belastend symptoom en kan erger zijn dan pijn. In de palliatieve fase kan je o.a. jeuk krijgen door de ziekte of door medicijnen. Dan helpt krabben niet, en kan de jeuk heel uitputtend zijn. Het is van belang om de oorzaak/oorzaken van de jeuk te achterhalen. Als verpleegkundige kun je voor de patiënt een grote rol spelen, bijvoorbeeld door de huidverzorging te intensiveren of de patiënt en naasten te ondersteunen.

Tijd:
17.00 – 18.45 uur

Locatie:
Digitaal via Zoom (de link volgt een paar dagen voorafgaand aan de bijeenkomst)

Doel:
Onderlinge uitwisseling van kennis, informatie en ervaringen aan de hand van reële casussen. Deelnemers worden van harte uitgenodigd om vooraf casuïstiek of concrete vragen aan te leveren. Indien nodig maken de docenten een keuze uit de aangeleverde casussen om tot een brede invulling van de avond te komen.

Doelgroep:
Verpleegkundigen niveau 4 en 5 met ervaring met palliatieve / terminale zorg uit alle soorten zorginstellingen.

Programma:
16.50    Digitale inloop
17.00    Casuïstiekbespreking met een combinatie van onderlinge uitwisseling en theorie
18.45    Afsluiting

Docenten:
De namen van de docenten volgen binnenkort!

Kosten:
Deelname aan deze online casuïstiekbespreking is gratis.

Aanmelden:
Je kunt je aanmelden tot en met maandag 19 september 2022 via het aanmeldingsformulier hieronder. Na je aanmelding ontvang je een bevestiging per email, waarna wij rekenen op je komst. We streven naar een gemengde groep met deelnemers uit hospices, palliatieve units, thuiszorgorganisaties & ziekenhuizen.

Deelnemers worden uitgenodigd om casuïstiek of concrete praktische vragen aan te leveren bij de aanmelding. Zie het aanmeldformulier hieronder.

Accreditatie:
Accreditatie is aangevraagd voor verpleegkundigen.

Inlichtingen:
Voor meer informatie kun je contact opnemen met Sven Zeilstra (Programmaleider palliatieve zorg) via Sven.Zeilstra@transmuralezorg.nl of 06-11680197.

We hopen dat je op donderdag 29 september 2022 aanwezig bent bij deze casuïstiekbespreking!

 

De inschrijving voor deze casuïstiekbespreking is gesloten.