Nascholing palliatieve zorg voor verpleegkundigen – gevorderden

Thema
Palliatieve zorg voor verpleegkundigen - gevorderden
Locatie
LUMC, V3-36 (geb-3, Onderwijsgebouw)
Doelgroep
Verpleegkundigen (Gevorderden)
Datum
23 september 2019

Nascholing palliatieve zorg voor verpleegkundigen – gevorderden

Ben je als verpleegkundige dagelijks verantwoordelijk voor de zorg voor patiënten in de palliatieve zorg? Deze nascholing biedt je verdieping en handvatten om de dagelijkse werkzaamheden beter te kunnen uitvoeren.
Deze nascholing organiseren wij samen met Expertise team palliatieve zorg LUMC en de netwerken Palliatieve zorg Leiden, Den Haag en Delft.

Wat kun je verwachten?

Het programma is gebaseerd op de vier dimensies in de palliatieve zorg. Casuïstiek wordt besproken door middel van palliatief redeneren of intervisie .Communicatie en afstemming van zorg met patiënt, naasten en mantelzorgers begint met advanced care planning en inspelen op sterfstijlen. Dementie wordt als apart onderwerp besproken. Je leert gespreksvaardigheden die passen bij deze problematiek. De dilemma’s die veel voorkomen in de palliatieve zorg worden door moreel beraad ontrafeld en besproken. Tot slot is palliatieve zorg vooral multidisciplinaire zorg. Daarom besteedt de nascholing ook aandacht aan samenwerken en het besef hoe je vanuit de eigen discipline een bijdrage aan kwaliteit kunt leveren.

Wanneer kun je deelnemen aan de nascholing?

 • Je bent verpleegkundige en werkzaam in een zorgomgeving die voornamelijk ingezet wordt voor palliatieve zorgsituaties. Je komt regelmatig complexe zorgsituaties tegen.
 • Je bent als verpleegkundige betrokken bij de uitvoering van de zorg maar je hebt ook een adviserende rol op basis van je ervaring en expertise, of je wilt deze rol deze verder ontwikkelen
 • Je hebt minimaal twee jaar werkervaring in de palliatieve zorg met complexe zorgsituaties
 • Je maakt vooraf de e-learning ‘palliatieve zorg’  op www.medischonderwijs.nl en levert naar aanleiding hiervan je leervragen in bij de coördinator van de nascholing (uiterlijk een week voor aanvang van de training).
 • Na aanmelding ontvang je een e-mail met daarin verdere gegevens omtrent de e-learning en leervragen.

Doelgroep
Verpleegkundigen en daarnaast voldoe je aan de toelatingsvoorwaarden.

Toelatingsvoorwaarden

 • Je bent verpleegkundige en werkzaam in een zorgomgeving die voornamelijk ingezet wordt voor palliatieve zorgsituaties met regelmatig complexe zorgsituaties.
 • Je bent als verpleegkundige betrokken bij de uitvoering van de zorg maar hebt ook een adviserende rol op basis van je ervaring en expertise, of moet deze verder ontwikkelen
 • Je hebt minimaal twee jaar werkervaring in de palliatieve zorg met complexe zorgsituaties.

Programma

 • 23 september
 • 09 oktober
 • 31 oktober
 • 11 november

Certificering
Na het volgen van het volledige programma ontvang je een certificaat van het Leids Universitair Medisch Centrum.

Aanmelden
Klik hier voor meer informatie en de mogelijkheid tot aanmelden.