Handreiking communicatie met mensen met dementie

Het Trimbos-instituut  heeft in samenwerking met de Hogeschool Rotterdam en V&VN de “Handreiking communiceren met mensen met dementie“ ontwikkeld.

De handreiking besteedt volop aandacht aan de verschillende settings van mensen met dementie (thuis, verpleeghuis, ziekenhuis), de vorm en fase van dementie, de type professional (verpleegkundige, verpleegkundig specialist, verzorgende) en cultuursensitiviteit. Verpleegkundigen en verzorgenden hebben de toepasbaarheid van de handreiking met praktijktesten getoetst.

De tips hoe te handelen tijdens een gesprek met mensen met dementie zijn gebaseerd op wetenschappelijke literatuur en tips van het Kenniscentrum Zorginnovatie van de Hogeschool Rotterdam. In praktijkvoorbeelden, die gaan over de vaak lastig ervaren thema’s onbegrepen gedrag, zorgmijding en uiting van zinloosheid, worden de tips expliciet toegepast. Verder zijn er enkele korte animatiefilmpjes met herkenbare situaties hoe je kunt communiceren met mensen met dementie, mantelzorgers en collega’s.

De handreiking is als bijlage toegevoegd aan dit nieuwsbericht.

Klik hier om naar de website van het Trimbos-instituut te gaan.