Symposium Palliatieve zorg boven water

Op 14 oktober 2023 was de Internationale dag van de Palliatieve Zorg. In het kader daarvan heeft Vereniging Transmurale Zorg afgelopen donderdag, op 12 oktober 2023, een symposium georganiseerd met als thema Palliatieve zorg boven water. Het symposium vond plaats in theater de Regentes. Het theater was in 1921 het grootste overdekte zwembad van Europa. Inmiddels is het gebouw een belangrijk buurttheater voor kunst en cultuur. Ondanks dat het al jaren geen zwembad meer is, zijn de kenmerken van het zwembad nog duidelijk te zien in het gebouw.

Jolanda Roelands opende de middag en mocht ongeveer 80 deelnemers hartelijk welkom heten.

Renée Dubois nam het publiek mee in haar aangrijpende verhaal tijdens haar eigen patiëntreis. Waar is zij zelf tegenaan gelopen? Waar had zij behoefte aan bij haar hulpverleners? Wat zou anders en beter kunnen? Het belangrijkste punt om mee te nemen uit haar verhaal is: ‘Vraag als hulpverlener eens aan je patiënt hoe het echt met hem of haar gaat.’

Vervolgens werden de deelnemers verdeeld onder drie workshops: culturele diversiteit, professionele nabijheid en advance care planning.

De workshop culturele diversiteit werd gegeven door Karan Gokoel. Na een korte meditatie sessie nam hij de deelnemers mee over hoe je kunt omgaan met culturele verschillen. Oordeel niet direct over bepaalde gebruiken, maar vraag aan de patiënt waarom zij dingen op een bepaalde manier willen. 

De workshop professionele nabijheid werd gegeven voor Andrea Ruissen. Aan de hand van een casus heeft zij met het publiek een moreel beraad gedaan. Hoe maak je de juiste beslissing als deze niet in de boeken beschreven staat? 

De workshop advance care planning werd gegeven door Jeanet van Noord. Zij nam de deelnemers mee in het voeren van een ACP gesprek. Wat is eigenlijk een ACP gesprek, hoe voer je dit uit en wanneer voer je dit uit? Tijdens haar workshop gaf zij de deelnemers handvatten mee om te kunnen toepassen in de praktijk.

Na een plenaire afsluiting door Jolanda Roelands was het tijd voor de borrel. Tijdens de borrel was er gelegenheid om een rondleiding te krijgen door het gebouw en meer te horen over de historie van het gebouw. Daarnaast was dit een mooie gelegenheid om nieuwe mensen uit het netwerk te leren kennen en na te praten over de leerzame middag.

In de bijlage zijn de presentaties van de workshops terug te vinden.

Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte
Inschrijven
Alle nieuwsberichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Bezoek- en Correspondentieadres

Vereniging Transmurale Zorg Den Haag e.o.
p/a Basalt
Vrederustlaan 180
2543 SW Den Haag

Contactgegevens

070-7000077
info@transmuralezorg.nl