Tien jaar geleden, in mei 2015, was Willeke bijna klaar met haar stage bij Stichting Transmurale Zorg. Ze had een handleiding geschreven over het maken van Transmurale werkafspraken die van pas zou komen bij het inrichten van de nieuwe app “Transmurale Werkafspraken Haaglanden”. In die app waren alle regionale transmurale werkafspraken terug te vinden.
Wat begon als een tijdelijke stage, is uitgegroeid tot een loopbaan vol kansen, ontwikkelingen en mogelijkheden. Willeke werkt namelijk nog steeds bij VTZ, nu als projectleider. Vandaag gaan we in gesprek met haar over deze reis van stagiair tot spil in het team. Oh, en die app bestaat niet meer.
Hoe omschrijf je je werkzaamheden als projectleider?
Verbinden van professionals is mijn vak. Een project komt vaak voort uit een ervaren knelpunt in de samenwerking, dus uit de praktijk. Het is belangrijk dat de oplossing die we daar samen voor bedenken ook past bij de praktijk. Daarvoor is het belangrijk om inzicht te hebben in alle zijden van een samenwerkingsverband in zorg en welzijn. Ik waardeer dat iedereen waarmee we samenwerken heel open is over zijn of haar eigen werk en werkwijze, dat helpt bij het project. Het is ook erg leuk om als transmuraal projectleider een kijkje in alle keukens te krijgen.
Als projectleider breng ik stakeholders bij elkaar en breng mensen met elkaar in verbinding. Vaak gebruiken we daarvoor werkgroepen, die ik goed voorbereid en opvolg. Daarbij is het van belang dat degenen die in de werkgroep zitten, hun achterban ook meenemen in het proces. Zowel collega’s op de werkvloer als managers en bestuurders zouden op de hoogte moeten zijn van de loop van een project. De uitdaging is namelijk het implementeren van een gekozen oplossingsrichting in de praktijk.
Wat zijn jouw drijfveren in jouw werk?
De zorg zit in mij. Na de middelbare school heb ik gekozen voor geneeskunde als studie, die ik helaas niet heb kunnen afmaken. Daarna heb ik een master zorgmanagement gedaan. Door deze combinatie ben ik gedreven om bruggen te slaan tussen beleidsmakers en professionals. Ik heb in mijn co-schappen een beetje kunnen proeven hoe de werkvloer in elkaar zit. Met die ervaring én de input van professionals, wil ik oplossingen faciliteren die echt werken.
Wat omschrijft jou als professional het best?
Ik ben analytisch sterk. Ik kan snel schakelen tussen perspectieven en het grotere geheel. Daardoor overzie ik vaak ook de strategische consequenties van een bepaald idee of project. Mijn collega’s vragen mij ook vaak om mee te denken over hun projecten, waarbij ik altijd in staat ben om waardevolle ideeën en nieuwe inzichten bij te dragen.
Hoe komen jouw waarden terug in je werk?
Wat ik belangrijk vind is zorgen dat mensen zich gehoord en gewaardeerd voelen. Daarvoor krijg ik in mijn werk gelukkig heel veel kansen: bijvoorbeeld in het voorzitten van werkgroepen of in informeler contact. Het is ook iets wat in ons team bij VTZ erg goed gaat, waardoor we een fijne werksfeer hebben en met alle collega’s goed kunnen samenwerken. Ik hoop dat we die goede samenwerking ook naar onze netwerkleden uitdragen.
Wat is voor jouw goede samenwerking? En wat is goede zorg?
Goede samenwerking begint met goed luisteren naar elkaar en ook eerlijk communiceren over je eigen mogelijkheden en intenties. Dat zijn voorwaarden om tot goede afspraken te komen en samen de zorg verder te brengen. Zorg is een specifieke vorm van samenwerking, namelijk tussen de patiënt/cliënt (ervaringsexpert) en de zorg- of hulpverlener (professioneel expert). Daar geldt ook dat de zorg, de samenwerking, zo goed is als de communicatie tussen beiden.