Meer dan 200 Palliatieve Kits uitgeleverd!

Sinds 1 juli kunnen huisartsen en wijkverpleegkundigen in het Netwerk Palliatieve Zorg Haaglanden gebruik maken van een Palliatieve Kit: Een doos met hulpmiddelen en medicijnen voor vaak voorkomende klachten in de terminale fase. Inmiddels zijn er al meer dan 200 Palliatieve Kits uitgeleverd!

Huisartsen en wijkverpleegkundigen liepen er in de terminale fase tegenaan dat meerdere keren per dag hulpmiddelen en medicatie aangevraagd moest worden. Palliatieve patiënten in de terminale fase hebben vaak dezelfde medische problemen: angst, pijn, slaapproblemen, misselijkheid, benauwdheid, plasproblemen en obstipatie. Deze problemen doen zich vaak voor in de avond, nacht of in het weekend. Dit zorgt voor veel onrust bij de patiënt en naasten. Daarnaast kost het veel tijd voor zorgverleners, die op het laatste moment de medicijnen moeten regelen. Door de inzet van de Palliatieve Kit zal dit efficiënter, goedkoper en prettiger voor de patiënt en naasten verlopen.

De oplossing
In regio Haaglanden is een project op initiatief van het Netwerk Palliatieve Zorg Haaglanden (Onderdeel van Vereniging Transmurale Zorg) gestart. De projectgroep, bestaande uit een kaderarts Palliatieve Zorg, wijkverpleegkundigen en apothekers, heeft een Palliatieve Kit ontwikkeld. Dit is een plastic doos met veelgebruikte hulpmiddelen en medicijnen die bij de palliatieve patiënt in huis komt te staan in de terminale fase. Er zitten o.a. medicijnen in tegen pijn, benauwdheid, misselijkheid en onrust.

Hoe werkt het?
Met de regio is afgesproken dat de Palliatieve Kit door twee apotheken geleverd wordt. Deze apotheken zijn verantwoordelijk voor de inhoud, distributie en het ophalen van de Kit na overlijden. De Palliatieve Kit kan simpel aangevraagd worden door de huisarts bij de apotheek. De apotheek levert de Palliatieve Kit vervolgens af op het adres van de patiënt. In de Palliatieve Kit zit een uitvoeringsverzoek waardoor de inhoud (na overleg met de huisarts) direct gebruikt kan worden door verpleegkundigen als dit nodig is. Daarnaast zal de Palliatieve Kit in de visiteauto van de huisartsenpost komen te liggen.

De Palliatieve Kit kan aangevraagd worden bij de apotheek Pillen en Praten en de Transvaal apotheek. De aanvraag kan gedaan worden via Medicom, via de mail of via de telefoon.

Pillen en Praten kan bereikt worden via info@pillenenpraten.nl of via 070 323 1176.

Transvaal apotheek kan bereikt worden via info@transvaalapotheek.nl of via 070 346 9314.

Wat levert het op?
Het gebruik van de Palliatieve Kit zorgt ten eerste voor rust bij de patiënt en naasten, doordat zij ervan bewust zijn dat alle materialen in huis zijn en deze gebruikt kunnen worden in een acute situatie. Daarnaast zijn de huisarts, wijkverpleegkundigen en apothekers minder tijd kwijt om de zorg in de terminale fase te regelen. Door een afname van het aantal bezorgingen zal dit project tevens bijdragen aan duurzaamheid.

De Haagse Palliatieve Kit is gebaseerd op een initiatief van het Netwerk Palliatieve Zorg Dordrecht, Gorinchem & omstreken.

Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte
Inschrijven
Alle nieuwsberichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Bezoek- en Correspondentieadres

Vereniging Transmurale Zorg Den Haag e.o.
p/a Basalt
Vrederustlaan 180
2543 SW Den Haag

Contactgegevens

070-7000077
info@transmuralezorg.nl