Terugblik bijeenkomst Omgaan met gevolgen van dementie op 9 februari

Op 9 februari organiseerde Netwerk Dementie Haaglanden een netwerkbijeenkomst. Thema was deze keer “Omgaan met de blijvende gevolgen van dementie”. Dit thema komt voort uit de zorgstandaard, aanbeveling 10:

“In overleg met de persoon met dementie en diens mantelzorgers adviseert de professional hoe adequaat omgegaan kan worden met de (blijvende) cognitieve, sociale, gedragsmatige en emotionele gevolgen van dementie in verschillende stadia.”

In deze aanbeveling wordt uitgebreid toegelicht welke vormen van zorg, begeleiding en ondersteuning er mogelijk zijn voor het omgaan met de gevolgen van dementie; psycho-educatie, psychotherapeutische interventies, psychosociale zorg, paramedische interventies, begeleiding bij spirituele zingevingsvraagstukken.

Met professionals uit ons eigen netwerk zijn we hier dieper op ingedoken.

Chrissy Ketler werkt als kunstzinnig therapeut bij WZH en heeft ons laten zien hoe muziek, beelden en creativiteit geweldige effect heeft op het welzijn van mensen met dementie. Het filmpje is een echte aanrader om een indruk te krijgen van de effecten van kunstzinnige interventies.

Marion de Leeuw werkt als ergotherapeut bij WZH en nam ons aan de hand van de film “Ken je mij?” mee in de mogelijkheden om zelfstandigheid te behouden door op verschillende manieren te ondersteunen in het leren met dementie.

Dirk Gudde is geestelijk verzorger bij Saffier, in zijn dagelijkse werkzaamheden wordt hij veel geconfronteerd met levensvragen en zingevingsvragen. Hij vertelt over het belang van het bespreken van deze vragen, en dat de geestelijk verzorger als expert hierin te raadplegen is. Niet alleen bij christelijke vraagstukken.

Charlotte Breevaart, fysiotherapeut bij Respect sloot deze inspirerende middag af met een prachtig scala aan voorbeelden over het oefenen, bewegen en leren met dementie. Van zelf de weg vinden naar de oefenzaal in een complex labyrint van een verpleeghuis tot het opnieuw leren de wasmachine zelfstandig te bedienen of – heel actueel – digitaal contact te houden.

Hieronder is de bijeenkomst nog te bekijken, de sprekers zijn via de volgende kanalen te bereiken:

Chrissy Ketler – kunstzinnig therapeut WZH – cketler@wzh.nl – tip: www.vaktherapie.nl 

Marion de Leeuw – ergotherapeut WZH – vindbaar via https://www.edomah.nl/zoek-een-ergotherapeut

Dirk Gudde – geestelijk verzorger Saffier – 06-57346395 of gvdirkgudde@gmail.com

Charlotte Breevaart – fysiotherapeut Respect – c.breevaart@respectzorg.nl