In gesprek met Astrid Dijkhuizen

In gesprek met Astrid Dijkhuizen, huishoudelijk medewerker bij Cardia.

Cardia is een VVT-instelling met verpleeghuizen in Den Haag, Rijswijk en Zoetermeer en ze bieden daarnaast ook VPT en thuiszorg. Eén van de diensten is huishoudelijke hulp voor mensen die zelfstandig thuis wonen maar niet meer in staat zijn om zelfstandig het huishouden te doen. Door de vergrijzing en het beleid dat mensen langer zelfstandig thuis blijven wonen krijgen de huishoudelijk medewerkers steeds meer cliënten met dementie. Soms is er inwonende familie of een mantelzorger aanwezig, soms verkeert iemand in het beginstadium van dementie en is er geen mantelzorger maar woont diegene nog wel thuis. Over dit onderwerp gaan we in gesprek met Astrid Dijkhuizen, die regelmatig bij mensen met dementie over de vloer komt.

1. Hoe zou u uw werk als huishoudelijke hulp bij Cardia het beste kunnen omschrijven?
Naast de standaard taken zoals het schoonmaken van de leefruimtes, komen bij mensen met dementie specifieke dingen kijken. Zo check ik de spullen in de koelkast op de houdbaarheidsdatum en spreek ik af met familie of ik de dingen die over datum zijn weg mag gooien. Daarnaast bestaat een groot deel van mijn werk uit signaleren. Als ik het gevoel krijg dat iets niet pluis is, bespreek ik dat met de verpleegkundige die contact heeft met de betreffende cliënt. Als ik op de lange termijn zie dat er toch geen oplossing plaatsvindt dan schakel ik de teamleider van Cardia in.
Maar het werk bij mensen met dementie heeft meer kanten. Vaak hechten zij zich vooral aan mensen die bekend zijn. Bij alles wat nieuw is komt de hechting moeilijker tot stand. Als je wekelijks een paar uur ergens bent dan moet je toch je best doen om samenwerking tot stand te krijgen. Dat doe ik door familieleden erbij te betrekken.

2. Waarom vindt u het leuk om met mensen met dementie te werken?
Ik werk sowieso graag met oudere mensen. Het is dankbaar, dierbaar, een stukje wat heel broos is en wat jij dan mag begeleiden. Dat vind ik een eer.

3. Wat omschrijft u als professional het best?
Ik luister naar mensen en zorg altijd dat ik professioneel overkom, omdat je een visitekaartje bent. Daarbij let ik op dat mensen geen dingen vragen die niet bij mijn taak horen. Ik moet grenzen stellen. Doe ik iets niet voor de ene cliënt, dan doe ik het voor de andere cliënt ook niet.

4. Hoe komen uw waarden terug in uw werk?
Ik geef mensen altijd het gevoel dat ze er nog toe doen. Bijv. een boodschappenbriefje die mensen niet willen aannemen (‘ik onthoud het wel’) app ik ook door naar de dochter. Ik ga niet in discussie met de cliënt en zorg tóch dat boodschappen er zijn. Het is de kunst om niet steeds de strijd aan te gaan, maar er omheen te werken. Een middenweg zoeken in taken. Ik heb wel eens een kerstboom opgezet toen ik tijd over had. Dat hoort niet bij mijn taakomschrijving maar je wilt mensen wat warmte geven.

5. Wat is voor u goede samenwerking?
Samenwerken met familieleden, daar heb ik nauw contact mee. Je kunt nooit werken zonder een team. Alles moet in elkaar vallen. Als ik functioneer en de planning niet, of de manager niet, dan kom je nooit tot een oplossing. Goede samenwerking heeft als resultaat dat de klant zich veilig voelt bij mij en andersom. De klant kijkt ernaar uit dat je komt.

6. Wat is goede zorg volgens u?
Wat wij als Cardia leveren. Als ik de planning bel dat een cliënt meer aandacht nodig heeft of een vakantieoverdracht, zorgt de planning dat mijn collega mij belt voor een warme overdracht. Als professional zelf interesse tonen in mensen. Ik ben een echte teamspeler, je kunt het niet alleen.

Voor meer informatie over dementiezorg in de regio Haaglanden kunt u contact opnemen met Marleen.Quakkelaar@transmuralezorg.nl

Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte
Inschrijven
Alle nieuwsberichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Bezoek- en Correspondentieadres

Vereniging Transmurale Zorg Den Haag e.o.
p/a Basalt
Vrederustlaan 180
2543 SW Den Haag

Contactgegevens

070-7000077
info@transmuralezorg.nl