In gesprek met… Marloes Ligtenberg!

Interview Marloes Ligtenberg

Marloes Ligtenberg is al 6,5 jaar transferverpleegkundige in het HMC. Daarvoor heeft zij ook ‘andere kant’ gewerkt.

Zij heeft als zorgbemiddelaar, indicatiesteller en wijkverpleegkundige gewerkt. Deze expertise neemt zij elke dag mee als transferverpleegkundige.

Hoe zou je je werk het beste kunnen omschrijven?

Wij regelen de nazorg voor de patiënten in het ziekenhuis. Deze nazorg is heel divers, bijvoorbeeld een permanente opname in een verpleeghuis, een tijdelijke herstel-/ revalidatieplek of gespecialiseerde thuiszorg zoals bijvoorbeeld wondzorg. Hierbij zoeken wij naar de juiste zorg voor de patiënt op de juiste plek, zo spoedig mogelijk. Als transferverpleegkundige heb je met heel veel verschillende belangen te maken; de patiënt, de familie, de ontslagdatum van het ziekenhuis, wet en regelgeving en de capaciteit in de regio. Als transferverpleegkundige spreek je op een dag dus heel veel mensen; de verpleegkundige, de arts, eventueel de huisarts, thuiszorg en psychiater en natuurlijk de patiënt. Ik probeer altijd de patiënten in het ziekenhuis te bezoeken, om de zorgvraag te inventariseren en patiënt te informeren over de mogelijkheden.

Wat vind jij het leukste aan je werk?

De juiste plek kunnen regelen waarover iedereen tevreden is; de patiënt is tevreden, de familie is tevreden, je hebt de ontslagdatum gehaald, dat vind ik het leukste om naar toe te werken. Wat ik ook heel leuk vind is dat je onderzoek doet en je informatie overal vandaan haalt en dat je met je expertise op iets anders kan uitkomen dan wat in eerste instantie gedacht werd. Dan merk je ook dat transferverpleegkundige echt een apart vak is, met een eigen deskundigheid. De afwisseling van het werk is heel fijn, geen dag is hetzelfde.

Wat omschrijft je als professional het best?

Ik ben heel positief, enthousiast en flexibel; een echte spin in het web. Dit werk past goed bij mij, want ik ben erg nieuwsgierig van aard en dat komt goed van pas om de informatie van en over de patiënt op te halen en de juiste vragen te stellen.

Wat is voor jou goede zorg?

Goede transferzorg is de juiste zorg regelen voor de patiënt en de verschillende belangen hierbij goed afwegen. Dat iedereen zich aan de gemaakte afspraken houdt en dat je met elkaar meedenkt. Ook wanneer iemand ergens niet terecht kan, maar dat je dan toch met elkaar kan bedenken wat dan wel de juiste plek voor de patiënt is. Wanneer er voor een bepaalde patiëntengroep geen nazorg te leveren is in de regio, is het ook goed als dit via Vereniging Transmurale Zorg met elkaar besproken wordt. De knelpunten kunnen we met elkaar verbeteren, het werk is nooit af, we kunnen constant met elkaar blijven verbeteren en het werk efficiënter maken. Goede communicatie onderling is hiervoor essentieel.

Wat is voor jou goede transmurale samenwerking?

Dat iedereen zich aan de gemaakte afspraken houdt en dat je met elkaar meedenkt. Ook wanneer iemand ergens niet terecht kan, maar dat je dan toch met elkaar kan bedenken wat dan wel de juiste plek voor de patiënt is.

Wanneer er voor een bepaalde patiëntengroep geen nazorg te leveren is in de regio, is het ook goed als dit via Vereniging Transmurale Zorg met elkaar besproken wordt. De knelpunten kunnen we met elkaar verbeteren, het werk is nooit af, we kunnen constant met elkaar blijven verbeteren en het werk efficiënter maken. Goede communicatie onderling is hiervoor essentieel.

Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte
Inschrijven
Alle nieuwsberichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Bezoek- en Correspondentieadres

Vereniging Transmurale Zorg Den Haag e.o.
p/a Basalt
Vrederustlaan 180
2543 SW Den Haag

Contactgegevens

070-7000077
info@transmuralezorg.nl