Interessante info over ontwikkeling dementie aan het eind van het jaar

In de laatste weken van het jaar werden er nog een aantal interessante factsheets en handreikingen gepubliceerd.

Zo kwam het Trimbos-instituut  met de “Handreiking communiceren met mensen met dementie“.

De handreiking besteedt volop aandacht aan de verschillende settings van mensen met dementie (thuis, verpleeghuis, ziekenhuis), de vorm en fase van dementie, de type professional (verpleegkundige, verpleegkundig specialist, verzorgende) en cultuursensitiviteit. Verpleegkundigen en verzorgenden hebben de toepasbaarheid van de handreiking met praktijktesten getoetst.

De tips hoe te handelen tijdens een gesprek met mensen met dementie zijn gebaseerd op wetenschappelijke literatuur en tips van het Kenniscentrum Zorginnovatie van de Hogeschool Rotterdam. In praktijkvoorbeelden, die gaan over de vaak lastig ervaren thema’s onbegrepen gedrag, zorgmijding en uiting van zinloosheid, worden de tips expliciet toegepast. Verder zijn er enkele korte animatiefilmpjes met herkenbare situaties hoe je kunt communiceren met mensen met dementie, mantelzorgers en collega’s.

De handreiking is als bijlage toegevoegd aan dit nieuwsbericht.

Klik hier om naar de website van het Trimbos-instituut te gaan.

 

Vektis kwam in deze laatste weken van het jaar met een “Factsheet Dementie” waarin zij aan de hand van hun “populatiemodel” een beeld schetsen van de opbouw van de groep mensen met dementie in Nederland. De factsheet is gebaseerd op de data t/m jaar 2019, de gevolgen van de covid-crisis is hier dus niet in zichtbaar.

Ook onze regio wordt hier expliciet benoemd; zo blijkt de gemeente met het hoogste aantal mensen met dementie Wassenaar te zijn, waarbij Wassenaar ook nog eens de 1e plek heeft voor aantal thuiswonende mensen met dementie.

Wederom belandt regio Haaglanden op de eerste plaats als het gaat om gebruik van spoedzorg bij dementie. 35% van de mensen die spoedzorg nodig hadden, hadden dementie. Onder spoedzorg wordt hierin verstaan: Spoed Eisende Hulp (SEH), Eerstelijns Verblijf (ELV) en opname in het ziekenhuis.

Het gebruik van spoedzorg wordt gezien als een indicator voor de kwaliteit van de zorg voor mensen met dementie, alsdus Vektis.

Verder toont de Factsheet Dementie het aantal wachtenden voor WLZ-zorg in een instelling. Hierin is een stijgende trend zichtbaar, met een daling bij de start van de Covid-pandemie en een stijging vanaf zomer 2020.

Klik hier om de hele Factsheet Dementie van Vektis te bekijken.

 

Daarnaast publiceert Vektis ook een item over de toename van het aantal mensen met dementie in Nederland in de komende 10 jaar. Tussen 2020 en 2030 zal het aantal mensen met dementie met bijna 100.000 personen toenemen. Percentueel stijgt het aantal 40+ ers met dementie van 3.1% naar 4% van de populatie. In een interactief model is de stijging van het aantal mensen met dementie goed zichtbaar. Dit wordt direct veroorzaakt door de verouderende samenleving.

Klik hier om het item over toename van het aantal mensen met dementie in Nederland te bekijken.