Interview Inge Stollman, projectleider medicatieoverdracht en LSP

Inge Stollman is apotheker en projectleider voor de apothekersvereniging regio Haaglanden (EFDH) en projectleider medicatieoverdracht en LSP bij Vereniging Transmurale Zorg.

 

 

Wie ben je?
In 1997 ben ik na mijn studie aan de Universiteit Utrecht in de regio begonnen als apotheker. Eerst in Voorburg als apotheker in opleiding en daarna in Leidschenveen dat toen nog een wijk in aanbouw was. Hier hebben we 10,5 jaar in een tijdelijk gezondheidscentrum gezeten. In deze tijd heb ik geleerd wat de meerwaarde is om met meerdere disciplines in één gebouw te zitten en korte lijnen te hebben. In deze tijd hadden we regelmatig multidisciplinair overleg waardoor je wist wat andere zorgverleners zoals huisartsen, fysiotherapeuten, diëtisten, logopedisten, maatschappelijk werk en jeugd gezondheidszorg de inwoners van de wijk konden bieden. Je kreeg inzicht en begrip voor elkaars werk en kon daardoor de juiste zorg op de juiste plek inzetten.
Dat laatste probeer ik nu nog steeds maar dan voor een groter gebied namelijk de regio Haaglanden als vertegenwoordiger van de apothekersvereniging EFDH. EFDH staat voor Expertisecentrum Farmaceutische zorg Departement Haaglanden. Ook ben ik nog steeds als apotheker werkzaam in de Spoedapotheek bij het HagaZiekenhuis.
Hoe zou je je werk omschrijven?
Heel divers en afwisselend. Als projectleider van de EFDH neem ik deel aan diverse werkgroepen in de regio. Zo vertegenwoordig ik de apothekers in een aantal palliatieve zorg en ICT werkgroepen van VTZ maar ben ik ook lid van de werkgroep Haagse Nieren, Vaten en Longen. Ook heb ik contact met ROC Mondriaan om te kijken hoe we het personeelstekort in de apotheken aan kunnen pakken en de opleiding tot apothekersassistent af kunnen stemmen op de dagelijkse praktijk. In de Spoedapotheek is mijn taak vooral het implementeren van nieuwe werkwijzen en systemen.
Toen ik in 2016 in de Spoedapotheek begon ben ik daar begonnen met de invoering van het LSP (Landelijk Schakel Punt). In de spoedsituatie is het belangrijk om te beschikken over een actueel medicatie overzicht. Het LSP kan hierbij helpen zeker omdat in de avond, nacht en weekenduren niet iedereen zelf aan de balie van de apotheek staat of op de Spoedeisendehulp kan vertellen wat hij gebruikt. Hiervoor is het nodig dat vooraf bij elke zorgverlener apart toestemming wordt gegeven voor het opvraagbaar maken van de gegevens. De invoering van het gebruik van het LSP in de Spoedapotheek heeft er toe geleid dat ik nu nog steeds voor de regio aanspreekpunt ben voor het LSP via VTZ.

Wat zijn jouw drijfveren?
Mijn belangrijkste drijfveer is verbinden. Ik zoek graag naar oplossingen om elkaar in zorg en welzijn te helpen om zo efficiënt mogelijk en met plezier te werken met als doel de patiënt of inwoner van de regio goede zorg te geven. Voor mij als apotheker ligt mijn prioriteit in goede medicatieoverdracht in de keten. Ik hoop dat we hier de komende jaren nog flinke stappen in kunnen zetten met het regionaal implementeren van het landelijke programma medicatieoverdracht (Zorgaanbieder – Samen voor Medicatieoverdracht).

Wat omschrijft jou het beste als professional?
Een netwerker. Ik loop al heel wat jaren in de regio rond en ken veel mensen en vind het leuk om nieuwe mensen te leren kennen. Ik kom nog regelmatig tegen dat andere zorgverleners niet weten wat apothekers en medewerkers in de apotheek allemaal kunnen en doen. Het is echt méér dan doosjes schuiven! Ik zie het als mijn taak als vertegenwoordiger van de apothekers in de regio om hier meer bekendheid aan te geven. De apotheek is een laagdrempelige zorgorganisatie in de wijk die andere zorgverleners kan ontlasten in deze tijd van krapte op de arbeidsmarkt (ook al hebben we hier zelf ook mee te maken). De apotheek kan dienen als informatiepunt op het gebied van leefstijl en preventieve zorg, waardoor inwoners meteen bij het juiste loket terecht komen en niet onnodig bijvoorbeeld de huisartsenzorg belasten.

Wat is goede samenwerking volgens jou?
Goede samenwerking is gebruik maken van elkaars kracht en met elkaar in contact blijven. De regio Haaglanden is groot en er worden veel enthousiaste initiatieven ontwikkeld. Heel mooi en iedereen vooral mee doorgaan! Maar we zijn vaak niet op de hoogte van elkaars goede ideeën. Wat mij betreft zouden al deze initiatieven bij VTZ gemeld moeten worden zodat hier alle samen komt en bekend is.
Wilt u meer weten over de apothekersvereniging EFDH? Bekijk dan de website van de EFDH. Hier staat ook een lijst op van alle apotheken in de regio met de openingstijden.

Wilt u meer weten over het LSP of over medicatieoverdracht neem dan contact op met Inge Stollman inge.stollman@transmuralezorg.nl

Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte
Inschrijven
Alle nieuwsberichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Bezoek- en Correspondentieadres

Vereniging Transmurale Zorg Den Haag e.o.
p/a Basalt
Vrederustlaan 180
2543 SW Den Haag

Contactgegevens

070-7000077
info@transmuralezorg.nl