Geschreven door Rekha Soerdjbalie, voorzitter van Stichting Vobis.
Op Wereld Alzheimer Dag, 21 september 2023, vond in de uitnodigende ambiance van de Leliezaal in Partycentrum Zichtenburg een aangrijpende conferentie plaats, gewijd aan het thema dementie. Op initiatief van Vereniging Transmurale Zorg werd dit gedenkwaardige evenement georganiseerd door de vooraanstaande Stichting Vobis, met Rekha Soerdjbalie als voorzitter en Soerin Narain als directeur, en werd voortreffelijk geleid door de bedreven dagvoorzitter Rewie Sewnath, geestelijke verzorger. Voorafgaand aan de conferentie hebben er vijf huiskamersessies plaatsgevonden, waarin onder leiding van Karan Gokoel in een kleine groep het gesprek over dementie werd aangegaan.
Het onbetwiste hoogtepunt van de dag was de indrukwekkende toneelvoorstelling, getiteld “Wij zijn zelf het medicijn” & “Hoe herken je dementie”, uitgevoerd door de getalenteerde toneelgroep van Stichting Vobis. Deze voorstelling, onder regie van Andjenie Narain en met vrijwilligers van de stichting in de hoofdrol, belichtte op meeslepende en emotionele wijze de realiteit van dementie. Het publiek werd op een diep niveau geraakt, ervoer herkenning en begrip voor de uitdagingen waarmee dementiepatiënten en hun naasten dagelijks worden geconfronteerd. Bovendien was de voorstelling toegankelijk voor een breder publiek dankzij het gebruik van het Hindoestaans.
Daarna betrad psycholoog en gezondheidswetenschapper Sharona Gokoel het podium om een heldere presentatie over dementie te geven, waarin zij de symptomen en verschillende ziektefasen helder uiteenzette. Vervolgens bood psycholoog en geestelijke verzorger Karan Gokoel diepgaande inzichten in de culturele aspecten van dementie, met speciale aandacht voor taboes en schaamte.Geriater Douwe Pons belichtte de beschikbare voorzieningen voor mantelzorgers en de emotionele impact van mantelzorg. De persoonlijke verhalen van drie moedige mantelzorgers raakten de harten van het publiek en leidden tot een boeiende vraag-en-antwoordsessie.
Naast het inhoudelijke programma was er gelegenheid voor informeel contact en netwerken. Gedurende de gehele conferentie werden deelnemers verwend met verfrissende drankjes en een voortreffelijke warme maaltijd.
Het koor van Stichting Vobis, dat wekenlang had gerepeteerd, bracht enkele bijzondere liederen ten gehore, wat de sfeer nog meer verrijkte.
Het avondprogramma werd opgeluisterd door betoverende Hindoestaanse muziek, die als geen ander in staat is mensen te verbinden. Voor mensen met dementie kan muziek vertrouwde gevoelens oproepen, wat een mooie en ontroerende afsluiting van een onvergetelijke dag verzekerde.
De Dementie Conferentie van 2023 bood een ontroerende en educatieve ervaring, waarbij deelnemers niet alleen kennis vergaarden over dementie, maar ook een dieper begrip ontwikkelden voor de culturele aspecten die daarmee samengaan. Het was een dag van delen, leren en saamhorigheid, met als uiteindelijk doel het verlichten van de last die dementie op individuen en hun naasten legt.
Foto’s door Stichting Vobis.