Voorlichting Indisch Molukse Gemeenschap

Op 27 juni jl hebben Denise van de Wouw (casemanager dementie Stichting Saffier en aangesloten bij het Netwerk Dementie Haaglanden) en Linda Bruinooge (coördinator Pelita Ondersteuning Dementie) samen een korte voorlichting gegeven op de Pelita Eettafel in de Christus Triumfatorkerk te Den Haag. De Eettafel is een maandelijkse doelgroep bijeenkomst voor de Indisch Molukse gemeenschap.

Mensen met een migratieachtergrond, waaronder ouderen met een achtergrond in voormalig Nederlands-Indië en Indonesië, hebben een drie keer zo grote kans op het krijgen van dementie dan mensen zonder migratieachtergrond. Daarnaast blijkt uit recent onderzoek dat trauma’s de kans op het ontwikkelen van een vorm van dementie nog eens sterk verhogen. Door de ingrijpende Japanse bezetting van Nederlands-Indië, de daaropvolgende Bersiap en dekolonisatie oorlog, en de gedwongen migratie naar Nederland zijn vele Indische en Molukse ouderen getraumatiseerd geraakt. Te verwachten is dan ook dat dementie onder deze groep meer dan gemiddeld zal voorkomen.

Voor veel mensen is omgaan met dementie en hulp hierbij vragen lastig. Ook voor mensen met een achtergrond in Nederlands-Indië en Indonesië. Schaamte en wantrouwen, het niet tonen van zwaktes en terughoudendheid om hulp in te schakelen buiten de eigen familie, kunnen diepgewortelde cultuurspecifieke kenmerken zijn bij deze ouderen. Maar vroeg of laat is er toch hulp nodig van zorgprofessionals. Dankzij een mooie samenwerking van Pelita en het Netwerk Dementie Haaglanden werd een casemanager dementie met een Indische achtergrond ingeschakeld om een voorlichting  te geven.

Tijdens deze voorlichting hebben we de functie van casemanager extra uitgelicht. De inzet van een casemanager is voor velen onbekend. Er kwamen bv meerdere vragen over wat een casemanager zou kunnen betekenen in een eindstadium als het leven geen zin meer heeft. Benadrukt is dat een casemanager al in een veel eerder stadium begeleiding kan geven om de zorglasten te verminderen.

Een bezoeker (zelf al op leeftijd) was mantelzorger voor een goede vriend waar recent de diagnose dementie was gesteld. Vanwege het zeer kleine sociale netwerk kwamen er steeds meer vragen op zijn bordje. Er was wel al thuiszorg ingezet maar nog geen casemanager in beeld. Hij ging dit met betrokken en de thuiszorg bespreken.

Er werd goed gebruik gemaakt van het uitgedeelde foldermateriaal.

In Den Haag wonen een groot aantal ouderen met een achtergrond in Nederlands-Indië. Ouderen uit deze doelgroep ervaren soms dat zorgverleners weinig weet hebben van hun specifieke historische en culturele achtergronden. Om zorg beter aan te laten sluiten heeft Stichting Pelita in samenwerking met Stichting ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum, de videoleerlijn ‘Begripvol zorgen – Echo’s uit Nederlands-Indië’ ontwikkeld.

Op 24 september van 17.00-20.00 uur bent u van harte uitgenodigd om de lancering van deze videoleerlijn bij te wonen in Museum Sophiahof in Den Haag. Tijdens de bijeenkomst zal in het bijzonder stilgestaan worden bij de onderwerpen Trauma en dementie en Mantelzorg.

Geniet van een heerlijke Indische maaltijd, bekijk de video’s en hoor meer over de leerlijn! Ook kunt u tijdens de bijeenkomst gratis het museum bezoeken.

Stuur een email naar b.verloop@arq.org (i.v.m. catering graag aanmelden voor 19 september)

We hopen u te zien op 24 september!

Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte
Inschrijven
Alle nieuwsberichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Bezoek- en Correspondentieadres

Vereniging Transmurale Zorg Den Haag e.o.
p/a Basalt
Vrederustlaan 180
2543 SW Den Haag

Contactgegevens

070-7000077
info@transmuralezorg.nl