Verhuizing naar verpleeghuis fase

Verhuizing naar verpleeghuis fase

Wanneer het echt niet meer lukt om thuis te blijven wonen, kan een verhuizing naar het verpleeghuis noodzakelijk zijn. Regio Haaglanden kent een breed en divers aanbod van verpleeghuislocaties. Belangrijk is dat de overdracht naar het verpleeghuis goed en volledig is. Een verhuizing is ingrijpend en het kan voor de persoon met dementie moeilijk zijn om duidelijk aan te geven wat zijn of haar wensen en behoeften zijn. Daarom is het waardevol als de casemanager, de wijkverpleegkundige maar bijvoorbeeld ook de begeleider van de dagbehandeling de kennis over de persoon met dementie bundelen en dit delen, samen met de mantelzorgers, met het nieuwe zorgteam in het verpleeghuis.

Monitor Woonvormen Dementie – Trimbos instituut

Hierin heeft het Trimbos instituut in opdracht van VWS een grote diversiteit aan woonvormen van mensen met dementie gevolgd. Deze deelnemende woonvormen worden jaarlijks onderzocht op diverse thema’s, zoals:

  • Organisatie van zorg
  • Kenmerken en kwaliteit van leven van bewoners
  • Kwaliteit van zorg
  • Werkomstandigheden en welbevinden van medewerkers
  • Betrokkenheid van familie bij de zorgverlening
  • Samenwerking binnen het multidisciplinaire team
  • Personele samenstelling
  • Leiderschap en visie op zorg

Hieruit volgen rapportages, voor de deelnemende woonvormen, maar ook voor ieder die geïnteresseerd is. Voorbeelden hiervan die van grote meerwaarde kunnen zijn, zijn het rapport “Onbegrepen gedrag in de verpleeghuiszorg voor mensen met dementie”, “Leiderschap, zelfsturing en teamsamenwerking in de verpleeghuiszorg” en “Informele zorg in de verpleeghuiszorg voor mensen met dementie”  (zie: https://www.trimbos.nl/kennis/monitor-woonvormen-dementie-deelname – zie “producten”)

Met deze kennis kunnen we beter aansluiten bij behoeften van mensen met dementie maar ook bij professionals, om zo de kwaliteit van zorg en ondersteuning nog verder te verbeteren.

 

Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte
Inschrijven
Alle nieuwsberichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief