Niet pluis fase

Niet pluis fase

In de fase voorafgaand aan de diagnose maken mensen zich vaak veel zorgen over veranderingen bij zichzelf en deze kunnen ook opgemerkt worden door een partner, familielid of bekende. In deze periode speelt vooral het niet-pluisgevoel: er klopt iets niet maar ze kunnen of willen daar nog niet de vinger op leggen. Deze veranderingen duiden soms op beginnende dementie, maar kunnen ook een andere oorzaak hebben. Ook is er vaak sprake van ontkenning en vermijding. Wel is het belangrijk om erover te praten en goede informatie in te winnen. Het is zinnig om per individuele persoon na te gaan wat tijdige diagnosestelling betekent en wat de concrete doelen ervan zijn.

Het Netwerk Dementie Haaglanden richt zich de komende tijd op de volgende aanbevelingen vanuit de Zorgstandaard Dementie:

  1. Er is een regionale structuur van waaruit op laagdrempelige wijze begrijpelijke publieksinformatie en individuele voorlichting wordt geboden, cultuursensitief, in diverse communicatievormen, gericht op vier groepen: personen met dementie zelf en diens mantelzorgers, vrijwilligers, professionals, samenleving.
  2. Bij signalering is er naast alertheid op geheugenproblemen ook alertheid op andere signalen. De signalen worden serieus genomen, ongeacht of de persoon met een mogelijke dementie of diens naaste deze uit.
  3. De signalering van dementie is bij personen op jonge leeftijd, personen met een verstandelijke beperking en migranten gericht op specifieke kenmerken.

Zie voor meer informatie over het signaleren van dementie ook deze factsheet. 

Zie voor meer informatie over de signaleringscampagne dit kennisbankartikel.

Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte
Inschrijven
Alle nieuwsberichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief